Slider

Pizzaresepti

lauantai 4. marraskuuta 2017


Sain instan puolella kyselyä Halloween-postauksessa mainitsemistani pikkupizzoista ja lupasin kirjoitella tänne blogin puolelle niiden ohjetta. Olen saanut ohjeen tuttavaltani Messenger-keskustelun muodossa, joten koitan saada sen muokattua hieman selkeämmäksi. 




 Pizzataikina

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pkt tuorehiivaa
1 pss durumvehnäjauhoja (1kg)
1 tl suolaa
3-5 rkl vaaleaa siirappia
5 rkl ruokaöljyä 

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola, siirappi ja ruokaöljy. Lisää sekaan suurin osa jauhoista ja vaivaa pizzataikina käsin tasaiseksi. Jauhoa voi lisätä myös vähitellen, kunhan muistaa jättää sitä n. 2 dl leivontavaiheeseen. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi leivinliinan alla. 

Osa täytteeseen tulevista jutuista kannattaa tehdä jo edellisenä iltana jääkaappiin maustumaan.


Tomaattikastike

5 rkl tomaattipyrettä
5 rkl vettä
5 "tumpsausta" cayennepippuria
4 hyppysellistä sormisuolaa
5-6 rkl ruskeaa sokeria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Tomaattikastikkeen tulisi olla selkeästi makea, hieman tulinen ja sopivan suolainen. Tämä määrä kastiketta riittää viiteen isoon pizzaan tai n. 100 kpl pikkupizzoja. 


Marinoidut munakoisot

1 munakoiso
n. 1,5 rkl suolaa
ruokaöljyä

Marinadi:
1 dl ruokaöljyä
5 rkl ruskeaa sokeria
1 valkosipulin kynsi
2 hyppysellistä sormisuolaa
mustapippuria
2-3 rkl vaaleaa balsamicoa 

Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi siivuiksi. "Itketä" siivut suolalla eli levitä siivut esimerkiksi leivinpaperin päälle, ripottele suolaa niiden päälle ja anna suolan tehdä tehtävänsä n. 30 minuutin ajan. Pyyhi munakoisoviipaleiden pinnalle tullut kosteus talouspaperilla. Kuutioi viipaleet ja paista niitä kuumalla pannulla runsaassa öljyssä, kunnes palaset ovat ruskistuneet kunnolla. 

Valmista marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Lisää kuumat paistetut munakoisokuutiot marinadin sekaan ja sekoittele ne kunnolla keskenään. Anna maustua jääkaapissa yön yli. 


 Karamellisoitu punasipuli

1-2 punasipulia
ruokaöljyä
1 tl vaaleaa balsamicoa
1 rkl ruskeaa sokeria
tuoretta timjamia oman maun mukaan

Viipaloi punasipulit. Kuullota niitä ruokaöljyssä n. 30 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa joukkoon balsamico, sokeri ja timjami. 


Muut täytteet

reilusti mozzarellaraastetta 
viipaloituja tuoreita herkkusieniä
kivettömiä Kalamata-oliiveja
latva-artisokkaa (säilykepurkista)
raastettua parmesaania (jätin laittamatta)
ilmakuivattua kinkkua
kirsikkatomaatteja
fetaa


Pizzojen täyttäminen

Taikinan noustua kaksinkertaiseksi voit aloittaa pizzojen täyttämisen. Kannattaa käyttää reippaasti jauhoja taikinan kaulintavaiheessa. Kauli taikina n. 1 cm paksuiseksi ja ota siitä esimerkiksi juomalasin avulla pieniä pyörylöitä. Venyttele pyörylöitä hieman isommiksi ja laita ne valmiiksi uunipellille leivinpaperin päälle. 

Lusikoi pinnalle tomaattisosetta ja ripottele sen päälle mozzarellaraastetta. Lisää pinnalle muita täytteitä haluaminasi yhdistelminä. 

Tein pizzat kolmella eri combolla. Yksiin tuli ilmakuivattua kinkkua, kirsikkatomaattia ja fetaa, toisiin marinoitua munakoisoa, herkkusieniä sekä karamellisoitua sipulia ja kolmansiin marinoitua munakoisoa, sipulia, latva-artisokkaa ja oliivia.

Esipaistoin pizzat kiertoilmalla 200-asteessa n. 5 minuutin ajan ja laitoin ne jäähtyneinä pakastimeen, josta voin sitten ottaa niitä vieraiden tullessa ja paistaa ne valmiiksi. Täten säästyy turhalta stressiltä ja sotkulta. Pizzat kannattaa pakastaa ensin yksitellen, kunnes ne ovat kohmeisia. Sen jälkeen ne voi laittaa yhteen pussiin. Ennen juhlia tai vieraiden saapumista on helppo ottaa jäiset pizzat pakastimesta ja paistaa ne valmiiksi 200-asteessa n. 8 minuutissa uunista riippuen. Voit toki halutessasi paistaa pizzat myös heti valmiiksi. Tällöin paistoaika on uunista riippuen n. 12-15 minuuttia. 

Ripottelin tarjolle laitettaessa pizzojen päälle vielä mausteöljyä, jossa oli pieneksi silputtua rosmariinia, valkosipulia ja suolaa. Koristelin pizzat lisäksi rucolalla ja tuoreella timjamilla. Ainakin omaan makuuni nämä olivat aika herkkuja.






Kertokaahan, mitä piditte pizzoista tällä tavalla, jos kokeilette ohjetta. :) Olisi mukavaa saada myös teiltä lukijoilta vinkkejä hyviin täytevaihtoehtoihin. Mitkä ovat teidän suosikkejanne pizzan päälle laitettavaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan